Hoe werkt het principe?

 

Als je in aanmerking komt voor een Tractiewoning selecteren wij een passende woning voor je. Maar je mag ook zelf, bijvoorbeeld via Funda, een huis zoeken voor het afgesproken budget. Als de woning is goedgekeurd, probeert Tractiewonen NL de woning te kopen en ga jij, als tractiewoner de afgesproken maandelijkse vergoeding betalen. 

De tractiewoner ontvangt een huurcontract met de gangbare wettelijke huurbescherming. Maar omdat het om een tractiewoning gaat, wordt er een extra afspraak voor de looptijd van maximaal 15 jaar gemaakt.

 

Deze afspraak, het tractiecontract, gaat uitsluitend over de verdeling van de waardestijging. Hierin is ook opgenomen dat het recht op waardedeling pas ontstaat na vijf jaar. Dus wanneer bewoners besluiten om voor die tijd te verhuizen is er geen sprake van waardedeling.

Ale het tractiecontract eindigt wordt de woning in principe verkocht. Zo’n verkoop is noodzakelijk om de waardestijging objectief vast te kunnen stellen. Als de tractiewoner blijft wonen na de verkoop, behoudt de nieuwe eigenaar de huurverplichting. De tractiewoner wordt dan gewoon huurder met de wettelijke huurbescherming. Als de woning wordt verkocht heeft de bewoner een 'right to match'. De tractiewoner kan dus ook besluiten om de woning zelf te kopen. In dat geval kan de helft van de waardestijging mede daarvoor worden aangewend.

                  waardestijging bij bewoners

tractiewonen